Image

RETSEPTLAR

Image

Chak-chak - asal siropi qo'shilgan chuqur qovurilgan xamir bo'laklaridan tayyorlangan sharqona unli taom bo'lib, u barcha bayramlarda choy bilan birga beriladi.

Tatarlar, Sibir tatarlari va boshqirdlarning milliy oshpazlik mahsuloti, shuningdek, qirg'izlar, qoraqalpoqlar, qumiqlar, o'zbeklar, tojiklar, Trans-Kama chuvashlari va qo'shni Tatariston va Boshqirdiston xalqlari - Volga, Janubiy Ural ruslari va Qozog'iston qozoqlari va uyg'urlari. Echpochmak bilan bir qatorda, chak-chak Tatariston Respublikasining tashrif qog'ozlaridan biri va Rossiya aholisi orasida Tatariston bilan eng keng tarqalgan "pazandachilik" uyushmasidir.

Image

Belish, belish, balish - boshqird va tatar oshxonalarida - xamirturushsiz xamirdan turli xil to'ldirish bilan pishirilgan pirog. Yorma, kartoshka va go'sht bilan to'ldirilgan piroglar sho'rvadan keyin ikkinchi taom sifatida xizmat qildi. Balish - go'sht, sabzavot, meva va boshqalar bilan to'ldirilgan katta pirog. Pirogni to'ldirish ko'pincha mol go'shti va piyozli kartoshkadan iborat, ammo idishning vatanida u qo'zichoq yoki parranda go'shtidan ham tayyorlanadi. Tatarcha-ruscha lug'atga ko'ra, reality belesh rus tiliga "balesh, to'ldirilgan katta dumaloq pirog" deb tarjima qilingan. Balish turli o'lchamlarda bo'ladi va yumaloq shaklga ega. Agar oval yoki kvadrat shaklidagi idish bir xil ingredientlardan pishirilsa, unda u boshqa nomga ega. To'ldirish ko'pincha go'shtdan tayyorlanadi, bo'laklarga bo'linadi va kartoshka yoki kamdan-kam hollarda tariq yoki guruch bilan aralashtiriladi, ba'zida xamirturushsiz xamirning "qopqog'i" bilan qozonda pishiriladi.

Image

Asal keki - bu Rossiyada va sobiq SSSR mamlakatlarida keng tarqalgan tort. Smetana qatlami bilan uchta asal kekidan iborat.

Rossiya imperatori Yelizaveta Alekseevna asaldan va asal bilan tayyorlangan idishlardan nafratlanardi; Asal keki Elizabethning asalga bo'lgan nafratini bilmagan oshpaz imperator oshxonasida xizmat qilish uchun yollanganida paydo bo'ldi va u imperator uchun asal tortini tayyorladi. Elizabeth bu taomni yoqtirdi va oshpazni mukofotlashga qaror qildi. O'shandan beri asal keki Rossiyada mashhur desertga aylandi. Retseptning 200 yillik tarixining ushbu versiyasidan farqli o'laroq, an'anaviy rus oshxona kitoblarida asal keki haqida deyarli hech narsa aytilmagan.

Image

To'ldirish bilan har qanday shakldagi (kvadrat, uchburchak yoki ko'pincha yumaloq) pirogga o'xshash mustaqil idish.

Janubiy, Janubi-Sharqiy, Markaziy va Janubi-G'arbiy Osiyoda, Arabiston yarim orolida, O'rta er dengizida, Shimoliy va Janubiy Afrikada mashhur taom (bu taomni tayyorlashda ko'plab o'zgarishlar mavjud). Samsa uchun to'ldirish mayda tug'ralgan qo'zichoq go'shti va yog 'dumi bo'lishi mumkin, piyoz va ziravorlar, shuningdek no'xat, yasmiq, kartoshka va boshqa sabzavotlar bilan ziravorlangan. Samsa uchun xamir har doim yangi va ko'pincha loyqa bo'ladi.

Image

Yog 'va siropga namlangan, maydalangan yong'oq, shakar va kardamom bilan to'ldirilgan qatlamli kek shaklida sharqona shirinlik.

Turkiya paxlavaning tug'ilgan joyi hisoblanadi, hatto paxlava retseptining taxminiy tug'ilgan sanasi ham ma'lum - 1453 yil avgust. Aynan shu kuni saroy oshpazi birinchi marta paxlava retseptini o'ylab topdi va uni Sultonga taqdim etdi. Garchi ba'zilar asalli baklava retsepti Forsdan kelganiga ishonishadi.

Image

Napoleon - sariyog '(yoki muhallabi) qaymoqli ko'p qatlamli puff pasta keki.

Frantsiya va Italiyada shunga o'xshash tort mille-feuille deb ataladi. AQShda - Napoleon, Buyuk Britaniyada - vanil bo'lagi yoki Krem bo'lagi. Vengriyada - Királyi francia krémes ("Fransuz qirollik kremi").

G'arbiy Evropada 1733-yilda va undan keyin muntazam ravishda "Mill-feuille" deb nomlangan tortlar va pishiriqlar uchun retseptlar paydo bo'ladi, ammo bu retseptlarning barchasida 1876 yilda Urbain Dubois tomonidan nashr etilgan retseptgacha qaymoq emas, balki murabbo qo'yilgan.